Gyllenhuvad lejontamarin

    Gyllenhuvad lejontamarin

    Leontopithecus chrysomelas

    Den gyllenhuvade lejontamarinen har fått sitt namn på grund av det gyllene håret runt ansiktet, som liknar manen på ett lejon.

    Starkt hotad

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Läs mer

    Lejontamariner föder nästan alltid tvillingar

    Den gyllenhuvade lejontamarinen är en ganska liten apa som lever i Brasilien. Sitt långa namn har den fått på grund av det gyllene håret runt ansiktet, som liknar en man.

    Lejontamarinen tillhör familjen kloapor, men till skillnad från andra kloapor har den långa fingrar som effektivt kan leta efter mat i springor och hål i träden.

    Lejontamarinerna lever i familjegrupper, och honorna föder nästan alltid tvillingar. Lejontamarinerna är små djur, med en längd på ungefär 25 cm när de är vuxna. Men trots sin storlek kan en familj gyllenhuvade lejontamariner försvara ett hemområde på upp till 100 hektar (en kvadratkilometer).

    Den gyllenhuvade lejontamarinen finns bara kvar i östra Brasilien

    Idag beräknar man att det finns någonstans mellan 6 000 – 15 000 gyllenhuvade lejontamariner kvar i det vilda och arten finns bara kvar i östra Brasilien.

    Hotet motlejontamarinerna kommer framförallt från skogsavverkning, där deras naturliga livsmiljöer byts ut mot palmoljeplantager.

    Arten är klassad som starkt hotad. Därför deltar Furuvik i ett bevarandeprogram kallat EEP (European Endangered species Programme) för arten. Programmet drivs av den europeiska djurparksföreningen EAZA.

    Fakta om gyllenhuvad lejontamarin

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Primater
    • Familj
      Kloapor
    • Livsmiljö
      Tropisk regnskog
    • Dräktighetstid
      128 dagar
    • Antal ungar
      1-2/kull
    • Föda
      Frukt, sav, nektar och insekter
    • Vikt
      500-700 gram
    • Längd
      Kroppslängd 22-26 cm, Svanslängd 33-40 cm
    • Livslängd
      15-20 år

    Förboka ditt besök!

    För att du ska känna dig trygg begränsar vi antalet personer i parken. Du behöver därför förboka den dag du vill besöka oss, i samband med att du köper din biljett.

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.