Furuvik - över hundra år av historia

  I anrika Furuvik kan du uppleva spännande djur, häftiga åk i attraktioner, magiska konsertkvällar, bekväma övernattningar på såväl hotell som camping, och njuta av närheten till havet. Här får du dessutom lära dig mer om djur och natur och med ditt besök bidrar du till vårt viktiga arbete för att bevara utrotningshotade djur. Välkommen till en park som har allt!

  Furuviksparken ägs av Parks and Resorts Scandinavia AB. I koncernen ingår även Kolmårdens Djurpark, Gröna Lund och Skara Sommarland.

  Här kan du läsa mer om koncernens parker.

  Furuvik har spännande framtidsplaner men när vi tittar tillbaka ser vi också att parken har en spännande historia. Det är en anrik park grundad år 1900 som en nöjes- och rekreationspark efter amerikansk modell. Oscar Jakobsson var trafikchef i Uppsala (Margretehills järnvägsbolag) och fick idén till parken under en studieresa till Amerika.

  Söndagen den 17 augusti 1900 höll greve Olle Cronstedt invigningstalet och Furuviksparken slog upp portarna. Picknick på Furuskär eller dans i parken lockade på den tiden liksom de många exotiska djuren. Bland annat elefanter, krokodiler och giraffer. Under första världskriget blev det svårt att driva parken som tvingades lägga ned all verksamhet under några år.

  Under 30-talet köptes Furuvik av Gösta Nygren som sedan drev parken under 45 år. Det blev en av parkens glansperioder. Furuviks ungdomscirkus startade och fick stor uppmärksamhet, inte bara i Furuviksparken utan också vid turnéer runt om i landet. Det var också ungefär nu som musiken började ta större plats i parkens själ. Stora artister har genom åren dragit tusentals besökare – Sammy Davis, Louis Armstrong och Jussi Björling för att nämna några.

  1983 tog Gävle kommun över och drev parken fram till nästa ägarbyte. Tom Widorson köpte Furuviksparken tillsammans med sin personal år 2004.

  Sedan sommaren 2010 ägs Furuvik av Parks and Resorts Scandinavia AB och ingår i samma koncern som Gröna Lund, Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet, samt Skara Sommarland.

  ”Järnvägsstyrelsen har med denna park afsett att här skall vara rum för alla, ej endast för någon särskild klass eller något särskilt parti, utan här skola rymmas stora och små, unga och gamla, familjer och enskilda. Alla skola vara välkomna till hvila, familjerna utvandrade i endräkt med korgvagnen, matsäckskorgen icke att förglömma.”

  Så löd ledorden när Furuviksparken grundades. Nu, över ett sekel senare, gäller fortfarande samma sak. Hos oss är alla lika välkomna. Unga som gamla, ensamma eller i grupp. Här får alla njuta av parken precis hur de vill. Vare sig man söker spänning, vill hälsa på djuren eller bara strosa runt i solen och glädjas åt den lummiga grönskan. Furuvik är en plats för alla!

  Vi ses!