Vitkindad gibbon | Djur på Furuvik

Vitkindad gibbon

Nomascus leucogenys

Den vitkindade gibbonapan är mycket akrobatisk och är uppe i träden större delen av sitt liv.

Akut hotad

Få kvar i det vilda

Gibbonapor bor uppe i träden

Gibbonapor är mycket akrobatiska och tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. När de svingar sig mellan grenarna använder de fyra fingrar som bildar en sorts krok som hjälper dem att flyga fram i trädtopparna.

Gibbonapor sjunger för att skydda sitt revir

Gibbonapor har en extremt tät päls som skyddar dem mot regn. En kvadratcentimeter av huden har över 2000 enskilda hårstrån. De är också mycket ljudliga djur och de sjunger för att skydda sitt revir och stärka banden mellan föräldrarna i familjegruppen.

Apornas päls förändras över tiden

Honor har ljus gulbrun päls och en svart fläck på huvudet, medan hanarna är svarta med vita kinder. Nyfödda gibbonapor har en gulaktig päls men efter ungefär ett halvår blir pälsen svart hos både honor och hanar. När honorna blir könsmogna förändras färgen återigen och de blir ljusare medan hanarnas päls fortsätter vara svart.

Vitkindade gibboner är akut hotade

Den vitkindade gibbonen återfinns idag i Laos och Vietnam. Det kan även finnas en mindre population kvar i Kina men det är osäkert och arten klassas idag som akut hotad på grund av framförallt skogsskövling och jakt.

Furuviks vitkindade gibboner ingår i ett internationellt bevarandeprogram kallat EEP (European Endangered species Programme) som drivs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

Fakta om vitkindad gibbon

  • Klass
    Däggdjur
  • Ordning
    Primater
  • Familj
    Gibboner
  • Livsmiljö
    Subrtropisk skog
  • Dräktighetstid
    7-8 månader
  • Antal ungar
    1 per kull
  • Föda
    Frukt, blad, insekter, ägg och fåglar
  • Vikt
    5-8 kg
  • Längd
    45-60 cm
  • Livslängd
    25-30 år

Besök djuren på Furuvik

Boka ditt äventyr nu!

SäsongskortDagsentré