Sumatraorangutang

  Pongo abelii

  På Furuvik bor våra sumatraorangutanger, som i det fria bara finns på ön Sumatra i Indonesien. Att de bara finns på en plats gör tyvärr att arten är känslig och idag är sumatraorangutangen akut hotad i det fria.

  Akut hotad

  Få kvar i det vilda

  Sumatraorangutanger hotas av palmolja

  Sumatraorangutanger är smarta apor som är mycket skickliga på att använda verktyg. Tyvärr hotar den stora utbredningen av palmoljeplantage deras levnadsmiljöer vilket lett till att arten idag klassas som akut hotad.

  Hanarnas rop hörs på långt håll

  Hanens kinder är mycket stora, och består av fett som stöds av muskulaturen i ansiktet, detta är ett tecken på dominans hos arten. Hanar har dessutom en stor luftsäck under hakan som de kan fylla med luft för att kunna ge ifrån sig ett kraftigt ljud som kallas ”long call". Ljudet kan färdas i flera kilometer och hjälper hanarna att skydda sitt revir och hitta honorna under parningssäsong.

  Orangutangen är det största trädlevande däggdjuret i världen och har den långsammaste reproduktionstakten av alla människoapor. De får bara ungar vart åttonde år i det vilda.

  Sumatraorangutangen finns bara på en plats i världen

  Sumatraorangutangen är endemisk, vilket betyder att arten bara finns i det vilda på en plats i världen, ön Sumatra i Indonesien.

  Att arten bara finns på en enda ö, och att den får ungar så sällan, gör den mycket sårbar. Sumatraorangutangen hotas idag av förstörelse av dess livsområden och illegal jakt och klassas som akut hotad.

  Palmoljeproduktion är det största hotet

  Produktionen av palmolja är det största hotet mot sumatraorangutangen. Regnskogen som apan lever i huggs nämligen ned för att ge plats åt palmoljeplantager.

  Palmolja är vanlig då den är både billig och snabb att producera. Produkter som ofta innehåller palmolja är kakor, friterade produkter, choklad och margarin. Men oljan förekommer också i tvättmedel, tvål, ljus, skönhetsprodukter med mera.

  Tyvärr är alternativen till palmolja inte lika resurseffektiva, vilket betyder att alternativen behöver ännu mer yta än palmolja för att kunna producera lika mycket. Detta i sin tur kommer leda till mer skogsskövling. Vi på Furuvik stödjer därför produktionen av RSPO-certifierad palmolja, en oraganisation som har som krav att man inte får odla palmolja på nybruten mark.

  Sumatraorangutanger som tar sig in på plantager blir dödade

  När regnskogsområden huggs ned för att ge plats åt nya plantager tvingas orangutangerna söka sig till andra områden. Där kan det vara svårt att få tag på mat och orangutangerna blir ofta isolerade från varandra och har därför svårt att hitta någon att para sig med.

  Ibland tar aporna sig in i palmoljeplantagen för att leta efter mat. Då är det inte ovanligt att vuxna djur dödas eftersom de anses vara skadedjur, medan ungarna säljs som husdjur trots att detta är olagligt.

  Människan anlägger skogsbränder som hotar många djur

  För att snabbt ge plats åt ny odlingsbar mark bränns regnskogen av oss människor, vilket ofta leder till okontrollerade skogsbränder där många djur dör.

  Sumatraorangutangen är viktig för ön eftersom de sprider frön i skogen via deras avföring. Därför påverkas även skogarna av att det blir färre orangutanger som kan sprida fruktträdens fröer.

  Furuviks sumatraorangutanger ingår i ett bevarandeprogram

  Furuviks sumatraorangutanger ingår i ett internationellt bevarandeprogram kallat EEP (European Endangered species Programme) som drivs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

  Sumatraorangutang

  Häng med på visning hos de unika sumatraorangutangerna och lär dig mer av våra djurvårdare.

  Fakta om orangutangen
  • Klass

   Däggdjur
  • Ordning

   Primater
  • Familj

   Människoapor
  • Livsmiljö

   Tropisk regnskog
  • Dräktighetstid

   9 månader
  • Antal ungar

   1 per kull
  • Föda

   Frukt, löv, insekter, ägg och kött
  • Vikt

   30-100 kg
  • Längd

   125-180 cm
  • Livslängd

   35-50 år