Sumatraorangutang

Sumatraorangutang

Pongo abelii

På Furuvik bor våra sumatraorangutanger, som i det vilda bara finns på ön Sumatra i Indonesien. Att de bara finns på en plats gör tyvärr att arten är känslig och idag är sumatraorangutangen akut hotad i det fria.

Akut hotad

Få kvar i det vilda

Läs mer

Sumatraorangutanger hotas av palmolja

Sumatraorangutanger är smarta apor som är mycket skickliga på att använda verktyg. Tyvärr hotar den stora utbredningen av palmoljeplantage deras levnadsmiljöer vilket lett till att arten idag klassas som akut hotad.

Hanarna rop hörs på långt håll

Hanens kinder är mycket stora, och består av fett som stöds av muskulaturen i ansiktet, detta är ett tecken på dominans hos arten. Gamla hanar har dessutom stora hudsäckar på strupen som kan fyllas med luft för att kunna ge ifrån sig kraftiga ljud när luften blåses ut. Det gör att deras rop hörs på långt håll i regnskogen.

Orangutangen är det största trädlevande däggdjuret i världen och har den långsammaste reproduktionstakten av alla människoapor. De får bara ungar vart åttonde år i det vilda.

Sumatraorangutangen finns bara på en plats i världen

Sumatraorangutangen är endemisk, vilket betyder att arten bara finns i det vilda på en plats i världen, ön Sumatra i Indonesien.

Att arten bara finns på en enda ö, och att den får ungar så sällan, gör den mycket sårbar. Sumatraorangutangen hotas idag av förstörelse av dess livsområden och illegal jakt och klassas som akut hotad.

Palmoljeproduktion är det största hotet

Produktionen av palmolja är det största hotet mot sumatraorangutangen. Regnskogen som apan lever i huggs nämligen ned för att ge plats åt palmoljeplantager.

Palmolja är vanlig då den är både billig och snabb att producera. Produkter som ofta innehåller palmolja är kakor, friterade produkter, choklad och margarin. Men oljan förekommer också i tvättmedel, tvål, ljus, skönhetsprodukter med mera.

Tyvärr är alternativen till palmolja inte lika resurseffektiva, vilket betyder att alternativen behöver ännu mer yta än palmolja för att kunna producera lika mycket. Detta i sin tur kommer leda till mer skogsskövling. Vi på Furuvik stödjer därför produktionen av RSPO-certifierad palmolja, en oraganisation som har som krav att man inte får odla palmolja på nybruten mark.

Sumatraorangutanger som tar sig in på plantager blir dödade

När regnskogsområden huggs ned för att ge plats åt nya plantager tvingas orangutangerna söka sig till andra områden. Där kan det vara svårt att få tag på mat och orangutangerna blir ofta isolerade från varandra och har därför svårt att hitta någon att para sig med.

Ibland tar aporna sig in i palmoljeplantagen för att leta efter mat. Då är det inte ovanligt att vuxna djur dödas eftersom de anses vara skadedjur, medan ungarna säljs som husdjur trots att detta är olagligt.

Människan anlägger skogsbränder som hotar många djur

För att snabbt ge plats åt ny odlingsbar mark bränns regnskogen av oss människor, vilket ofta leder till okontrollerade skogsbränder där många djur dör.

Sumatraorangutangen är viktig för ön eftersom de sprider frön i skogen via deras avföring. Därför påverkas även skogarna av att det blir färre orangutanger som kan sprida fruktträdens fröer.

Furuviks sumatraorangutanger ingår i ett bevarandeprogram

Furuviks sumatraorangutanger ingår i ett internationellt bevarandeprogram kallat EEP (European Endangered species Programme) som drivs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

Sumatraorangutang

Häng med på visning hos de unika sumatraorangutangerna och lär dig mer av våra djurvårdare.

Läs mer

Fakta om orangutangen

 • Klass
  Däggdjur
 • Ordning
  Primater
 • Familj
  Människoapor
 • Livsmiljö
  Tropisk regnskog
 • Dräktighetstid
  9 månader
 • Antal ungar
  1 per kull
 • Föda
  Frukt, löv, insekter, ägg och kött
 • Vikt
  30-100 kg
 • Längd
  125-180 cm
 • Livslängd
  35-50 år

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.