Röd vari

Röd vari

Varecia rubra

Den röda varin är en sorts lemur som lever på Madagaskar. Arten är akut hotad på grund av skogsskövling, illegal jakt och stormar.

Akut hotad

Få kvar i det vilda

Läs mer

Varis kommunicerar med vrål

Den röda varin tillhör lemursläktet varis som är en av de största medlemmarna inom familjen lemurer.

Varis vrålar högljutt

Arten är aktiv under dagen och föredrar att vara i hög skog där de letar efter mat och äter högt uppe i trädtopparna. Varis kommunicerar mycket med ljud, och kan ibland vråla högljutt i skogen.

Varis använder tänderna för att sköta pälsen

Lemurer kan inte röra sina fingrar på samma sätt som andra primater. Det försvårar skötseln av deras päls. För att lösa detta använder varis tänderna i underkäken som en kam. De har dessutom specialanpassade klor på bakbenens andra tå som används för just pälsvård.

Varis har bättre luktsinne än andra apor

Varis skiljer sig från andra primater på flera sätt. Lemurer har tack vare sin fuktiga nos ett mycket bättre luktsinne än många andra primater. Och till skillnad mot andra primater lämnar honorna sina ungar i bon under de första veckorna, istället för att bära dem med sig när de letar mat.

Den röda varin är akut hotad

Den röda varin är klassad som akut hotad och finns idag bara på halvön Masoala på nordöstra Madagaskar.

Varin hotas av skogsskövling, jakt och stormar

Det är oklart hur många av djuren som finns kvar i det vilda. Eftersom de lever på en sådan begränsad yta är de mycket utsatta för skogsskövling, illegal jakt, samt för kraftiga stormar i området.

Furuvik deltar i ett bevarandeprogram

Furuvik deltar i ett bevarandeprogram kallat EEP (European Endangered species Programme) för arten genom den europeiska djurparksföreningen EAZA. Målet är att ha en reserv av djuren i djurparker.

Lemur Conservation Network hoppas kunna släppa ut varis i det vilda igen

Idag arbetar ett bevarandenätverk kallat Lemur Conservation Network på plats på Madagaskar. Där inventerar de ett skogsområde kallat Farankaraina. Förhoppningen är att förhållandena i området är så bra att det på sikt kommer gå att släppa ut den den röda varin i området igen.

Fakta om röd vari

 • Klass
  Däggdjur
 • Ordning
  Primater
 • Familj
  Lemurer
 • Livsmiljö
  Fuktig tropisk låglandsskog
 • Dräktighetstid
  102 dagar
 • Antal ungar
  1-5/kull
 • Föda
  Frukt, blommor, nektar och blad
 • Vikt
  3 - 4,5 kg
 • Längd
  Kropp 55-60 cm, Svans 55-60 cm
 • Livslängd
  20 år

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.