Noshornsleguan

Vi öppnar omsorgsfullt upp delar av djurparken för ett begränsat antal gäster. Läs mer.

Noshornsleguan

Cyclura cornuta

Noshornsleguanen är en landlevande ödla som fått sitt namn från det hornliknande fjäll den har på nosen.

Sårbar art

Känslig för hot i det vilda

Noshornsleguanen har ett skydd mot vassa klippor

Noshornsleguanen är en ödla som är aktiv under dagen och lever på land. Den har fått sitt namn sina förstorade fjäll på nosen - som ser ut som små horn. "Hornen" tror man är ett skydd mot vassa klippor och ett stridsvapen för hanar vid eventuella bråk med andra leguanhanar.

Leguanen sprider frön via sitt bajs

Noshornsleguanen är den största växtätaren i det område där den finns, och är därför en viktig fröspridare. Den sprider frön via sitt bajs.

Leguanen har utplanterats i det vilda från djurparken

Noshornsleguanen räknas idag som sårbar med endast 10 000 – 17 000 individer kvar i det vilda. Det har tidigare skett utplantering från djurparker för att hjälpa den vilda populationen att överleva.

De främsta hoten mot arten är förstörda livsmiljöer, hot från förvildade husdjur som katter, hundar och grisar, och illegal jakt för att ätas och för att säljas som husdjur.

Furuvik deltar i ett bevarandprogram för leguanen

Furuvik deltar via den Europeiska djurparksorganisationen EAZA i ett bevarandeprogram för leguanen kallat ESB.

Fakta om leguanen

  • Klass
    Reptiler
  • Ordning
    Fjällbärande kräldjur
  • Familj
    Leguaner
  • Livsmiljö
    Klippiga områden, torra skogar och halvöknar
  • Inkubation
    85 dagar
  • Antal ägg
    2-34/kull
  • Föda
    Växtätare
  • Längd
    120 cm
  • Livslängd
    25 år

Köp biljett

Boka ditt äventyr nu!

DagsentréSäsongskort