Nandu

    Vi har öppet omsorgsfullt för ett begränsat antal gäster.Läs mer här.

    Nandu

    Rhea americana

    Nandun är en form av strutsfågel som finns i Sydamerika. Precis som vanliga strutsar kan nandun inte flyga - men är riktigt bra på att springa snabbt!

    Nära hotad

    Arten har minskat i det vilda

    Läs mer

    Nandun kan inte flyga

    Precis som andra strutsfåglar kan inte nandun flyga. Däremot är kroppen väl anpassad till att springa snabbt.

    Vingarna styr kroppen när nandun springer

    Fåglar som flyger har starka bröstmuskler, eftersom det är där vingarna fäster. Nandun har istället starka lårmuskler, eftersom det är det den behöver för att kunna springa ifrån faror. Vingarna använder nandun istället för att kunna hjälpa till att ”styra” kroppen vid höga hastigheter.

    Hanarna tar hand om ungarna

    Det är ovanligt i djurvärlden att det är hanen som tar hand om ungarna. Men hos nandun lägger flera honor sina ägg i samma rede och hanen ruvar sedan äggen och tar hand om ungarna när de kläcks. Hanen uppvaktar sina honor med ett dovt tutande läte.

    Nandun kan vara i fara

    På grund av konkurrensen med tamdjur om bete, och på grund av sitt aggressiva beteende, så har nandun trängts undan till obebodda trakter och reservat och klassas idag som nära hotad.

    Fakta om nandun

    • Klass
      Fåglar
    • Ordning
      Nandufåglar
    • Familj
      Nanduer
    • Ruvningstid
      35-40 dygn
    • Antal ägg
      10-60 per rede
    • Föda
      Gräs och örter
    • Vikt
      25 kg
    • Höjd
      160 cm
    • Livslängd
      20-40 år

    Förboka ditt besök!

    För att du ska känna dig trygg begränsar vi antalet personer i parken. Du behöver därför förboka den dag du vill besöka oss, i samband med att du köper din biljett.

    EntréSäsongskort

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.