Vallaby

    Vallaby

    Macropus rufogriseus

    Den rödhalsad vallabyn är ett kängurudjur som finns i både Australien och Nya Guinea.

    Nyfödda vallabys väger knappt ett gram

    Den rödhalsade vallabyn är ett form av kängurudjur och har fått sitt namn av den rödaktiga pälsen den har i nacken och på skuldrorna. Arten bor i Australien och Nya Guinea.

    Den nyfödda ungen utvecklas vidare i pungen

    När en nyfödd vallabyunge föds är den helt naken och väger inte ens ett gram. Den kryper själv upp i mammas pung där den suger sig fast vid en spene. I pungen fortsätter ungen att utvecklas 5–6 månader innan den kommer ut i världen för första gången.

    En vallabyhona kan ha ett foster i diapaus. Det betyder att hon kan ha en liten unge i pungen samtidigt som en äldre unge diar.

    Fakta om vallabyn

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Framåttandade pungdjur
    • Familj
      Kängurudjur
    • Livsmiljö
      Gräsmarker, busk- och eukalyptusskog
    • Dräktighetstid
      1 månad
    • Antal ungar
      1/kull
    • Föda
      Gräs, örter, blad och frukt
    • Vikt
      15-25 kg
    • Livslängd
      7-10 år

    Förboka ditt besök!

    För att du ska känna dig trygg begränsar vi antalet personer i parken. Du behöver därför förboka den dag du vill besöka oss, i samband med att du köper din biljett.

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.