Kamel

    Kamel

    Camelus ferus

    Kamelen är anpassad till ett liv i den hårda öknen på en mängd olika sätt. I öknen kan temperaturen gå från 50 grader till -30 grader och det gäller att kunna anpassa sig för de extrema väderförhållandena.

    Akut hotad

    Få kvar i det vilda

    Läs mer

    Kamelen kan dricka 100 liter vatten på en och samma gång

    Kamelen har en massa olika sätt den har anpassat sig till livet i öknen. Den kan till exempel stänga igen sina näsborrar som skydd vid sandstormar och de långa ögonfransarna skyddar också ögonen från sand.

    Kan dricka 100 liter på en gång

    Eftersom öknen är en mycket torr miljö kan det vara svårt att få tag på både mat och vatten.

    Kameler klarar sig därför länge utan vatten och de kan dricka hela 100 liter när de väl får möjlighet att dricka. Kamelens karaktäristiska pucklar innehåller också fett som en reserv för kroppen när det är ont om mat. Dessutom har kamelen tre magar och är därför bättre anpassad till att bryta ned näringsfattiga och torra växter än vad andra djur är.

    Pälsen förändras efter årstiderna

    Kameler har två tår som går att sära på vilket ger ett bra grepp när man ska gå runt i sanden. Tårna har dessutom trampdynor vilket skyddar mot den varma sanden.

    Kamelens päls förändras också från årstid till årstid. På vintern får kamelen en kraftig och skyddande vinterpäls medan den på sommaren nästan ser naken ut eftersom pälsen är så tunn.

    Den vilda kamelen är hotad

    Den tvåpuckliga kamelen har använts av människan i snart 5000 år och är fortfarande viktig som last- och riddjur i stora delar av Asien.

    De flesta kameler som finns runtom i världen är domesticerade. Att ett djur är domesticerat betyder ungefär att det lever tamt hos människor, som exempelvis hundar. De domesticerade kamelerna anses inte vara hotade.

    Den vilda kamelen däremot finns idag bara kvar i ett litet antal i Gobiöknen i centrala Asien där den klassas som akut hotad.

    Fakta om kamelen

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Kameldjur
    • Livsmiljö
      Öken
    • Dräktighetstid
      13-13,5 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Föda
      Gräs/blad
    • Vikt
      450-650 kg
    • Mankhöjd
      180-230 cm
    • Livslängd
      25-35 år

    Förboka ditt besök!

    För att du ska känna dig trygg begränsar vi antalet personer i parken. Du behöver därför förboka den dag du vill besöka oss, i samband med att du köper din biljett.

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. 🍪 Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.