Västlig grå jättekänguru | Djur på Furuvik

Västlig grå jättekänguru

Macropus fuliginosus

Kängurun är det ikoniska pungdjuret som är starkt förknippat med Australien. Den art som finns på Furuvik heter Västlig grå känguru.

Känguruns ben är gjorda för att studsa fram snabbt

Kängurun är känd för sitt sätt att skutta fram, ofta i hög fart. Benen är helt anpassade för att kunna studsa fram i dessa höga hastigheter. Senorna i benen fungerar faktiskt som "gummiband", som lagrar energi för nästa studs.

Den västliga grå kängurun bor i södra Australien. Kängurur kommunicerar med varandra genom en serie klickande ljud.

Hanarna är mycket större än honorna

Den västliga grå kängurun uppvisar könsdimorfism, vilket betyder att hanarna är mycket större än honorna. Längden på känguruns svans varierar, men den är ungefär en meter lång. Svansen är viktig för att hålla balansen.

Nyfödda ungar bor i mammans pung på magen

Kängurun har en så kallad pung på magen, en sorts ficka där de nyfödda ungarna kan sitta och följa med sin mamma när de är små. Efter födseln stannar kängurungen i pungen mellan 6–8 månader.

Kängurun söker mat under hela dagen

Den västliga grå kängurun tillbringar upp till 10 timmar per dag med att söka efter mat. De är också immuna mot ett gift som finns naturligt i många baljväxter i Australien.

Fakta om kängurun

  • Klass
    Grå jättekänguru
  • Ordning
    Fåframtandade pungdjur
  • Familj
    Kängurudjur
  • Livsmiljö
    Gräsmarker och öppna skogar
  • Dräktighetstid
    1 månad
  • Antal ungar
    1 per kull
  • Föda
    Gräs, örter, blad, rötter och frukt
  • Vikt
    20-55 kg
  • Längd
    Höjd ca 130 cm, Svans 40-100 cm
  • Livslängd
    10-20 år

Besök djuren på Furuvik

Boka ditt äventyr nu!

SäsongskortDagsentré